Ledigen en reinigen van een regenput: de gevaren!

Wanneer je huis voorzien is van een regenput, moet je deze ook goed onderhouden. Zo vormt er door de jaren heen steeds meer slib op de bodem van de put. Dit kan de kwaliteit van het water aantasten en ervoor zorgen dat de micro-organismen in de put niet meer goed hun werk kunnen doen. In dat geval moet je de regenput ledigen en reinigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want een regenput reinigen of een regenput ledigen is een intensief klusje dat ook een aantal gevaren met zich meebrengt. Het is goed om je bewust te zijn van deze gevaren, zodat ongelukken voorkomen worden.

Valgevaar in je regenput

Een regenput is natuurlijk vrij diep. Daarom is het altijd belangrijk om de put goed af te sluiten. Ga je een regenput ledigen, dan moet het deksel uiteraard verwijderd worden. Dit betekent dat er gevaar is op een diepe val. Een expert zal de put daarom goed afzetten en weet bovendien precies waar hij op moet letten, zodat hij niet in de put zal vallen.

💡 Leestip: Ondertussen verzamelden we alles wat we weten over regenputten en de reiniging ervan in een uitgebreid blogbericht. Lees het zeker en doe er je voordeel mee!

Te weinig zuurstof in een put

Ga je een regenput reinigen, dan zal je natuurlijk naar beneden moeten afdalen. Doordat een regenput zo ontzettend diep is, en vaak ook nog voor lange tijd is afgesloten, is er heel weinig zuurstof in de put te vinden. Er is dus een groot stikgevaar bij mensen die hun regenput reinigen, dit kan door de aanwezigheid van veel en rottende bladeren. Een expert is in staat om eerst het zuurstofgehalte te controleren en bepaalt op deze manier of het veilig is om de put te betreden. Bovendien is het mogelijk om met speciale zuurstofmaskers te werken, zodat het reinigen van de put helemaal veilig verloopt. Daarbijkomend, bij een niet-gescheiden stelsel van regen- en afvalwater kan de verstopping van de sifonput ook voor problemen zorgen in de regenput.

Lees ook: wat is het verschil tussen een septische put en een beerput?

Kwetsbare micro-organismen

De wanden van je regenput zijn voorzien van een laagje met micro-organismen. Het zijn deze kleine bacteriën die de kwaliteit van het water op peil houden. Zo verwerken ze schadelijke stoffen en zorgen ze ervoor dat het regenwater veilig in gebruik is. Ga je je regenput reinigen, dan wil je deze micro-organismen niet verstoren. Dat is een nauwkeurig klusje, want het verkeerde schoonmaakmiddel kan er al voor zorgen dat het water in de regenput volledig onveilig wordt. Het is daarom aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan met chemische of bijtende schoonmaakmiddelen, aangezien dit uiteindelijk de kwaliteit van de regenput aan zal tasten.

Je regenput reinigen: hoe doe je dat?

Het is duidelijk dat een regenput ledigen of reinigen geen simpel klusje is. Hoe zorg je er dan voor dat je put in optimale staat blijft? Dat doe je door een professional in te huren. Bij Derudder Cleaning weten we precies wat ervoor nodig is om jouw regenput op een verantwoordelijke manier te reinigen. Dankzij een kwalitatieve uitrusting, de juiste schoonmaakmiddelen en ervaren werkmannen, zorgen wij ervoor dat je put weer helemaal schoon is.

Heb je dus een regenput die aan reiniging toe is? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7