Ons doel is om de meest gestelde vragen over het reinigen van regenputten te verzamelen. Op die manier kan je hier heel wat informatie opdoen over jouw regenput en het onderhoud ervan. Vind je hier een vraag niet terug? Stel ze ons gerust. Je kan hiervoor bellen of een contactformulier invullen op de site. We vullen dit document dan met plezier aan.
Een regenput of ook wel eens regenwaterput genoemd, is een ondergrondse opslag voor regenwater. Vroeger was dit belangrijk voor huizen die niet aangesloten waren op de waterleiding. Nu kiezen mensen voor een regenput om te besparen op hun waterrekening. Regenwater is gratis, je kan het dan maar beter opvangen.
Ja, in bepaalde gevallen is een regenput verplicht. Wie een woning bouwt of grondig renoveert, lees best eens de Vlaamse wetgeving na. Sinds 1 januari 2014 is een regenwatersysteem meestal verplicht. Het hangt af van een aantal voorwaarden.
Zo moet het gaan om een eengezinswoning groter dan 40 vierkante meter. Dan moet er een regenput voorzien worden van minstens 5000 liter. Ook andere types gebouwen met een dakoppervlakte van meer dan 100 vierkante meter die een renovatie ondergaan, moeten een regenput laten steken. Uitzondering daarop zijn groendaken.
Wie in een huis woont, waarvan de bouwaanvraag dateert van voor 2014 en geen grondige renovatie plant, hoeft uiteraard geen regenput te steken. Plan je echter een grondige renovatie, dan klop je toch beter eens aan bij de gemeente om de actuele stand van zaken op te vragen.
Meer informatie vind je hier: https://www.vlaanderen.be/verplichte-installatie-van-een-regenwaterput-en-infiltratiesysteem-bij-nieuwbouw-en-herbouw
In een regenput komt het regenwater van het dak terecht. Via een dakgoot en leiding, stroomt het water in je regenput. Met behulp van een pomp kan je het regenwater gebruiken om bijvoorbeeld je toilet door te spoelen. Daarbij wordt het regenwater door filters gehaald. Op die manier is je regenwater vrij van grove en fijnere vuildeeltjes.
Regenwater drinken wordt afgeraden. Het is zelfs niet aan te bevelen om met regenwater te koken, te douchen of te baden. Regenwater kan namelijk besmet zijn met bacteriën. Drinkbaar water moet voldoen aan wettelijke normen. Regenwater uit je regenput voldoet daar niet aan.
Water uit je regenput, drink je best niet op. Er zijn echter genoeg andere toepassingen waarvoor je regenwater kan gebruiken. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken om te kuisen, om planten water te geven, om je auto mee te wassen en om het toilet mee door te spoelen. Heel interessant is het om regenwater te gebruiken voor je wasmachine. Regenwater bevat amper kalk. Daardoor gaat je wasmachine een pak langer mee.
Bij een periode van droogte, kan het gebeuren dat je regenput droogt staat. Toestellen die werken op regenwater, gaan vanaf dan drinkwater gebruiken. Dit is echter het ideale moment om je regenput proper te maken. Nu de regenput leeg is, kan je makkelijk aan de bodem en de wanden. Let wel: we raden je af om dit zelf te proberen. In een lege regenput, hangen vaak onzichtbare, dodelijke gassen.
Dat hangt natuurlijk af van de regen. Bij veel neerslag kan dit razendsnel gaan. Alles hangt ook samen met de hoeveelheid regen die je opvangt. Een dak van 10 vierkante meter leidt minder regen af, dan een dak dat dubbel zo groot is.
Wil je je regenput snel gevuld zien? Laat het ons dan weten. Na de schoonmaak van je regenput kunnen we het reservoir weer aanvullen.Dit doen we echter enkel in gevallen van uiterste nood. Vanuit ecologisch standpunt kan je beter met een tuinslang en stadswater werken.
Een regenput kan je zelf reinigen, maar dat raden we ten stelligste af. In een regenput hopen dodelijke ontbindingsgassen zich op. Een gas zoals waterstofsulfide heeft al vele levens geëist. Het is een klus waar je beter specialisten voor inschakelt.
Zie voorgaande: doe het liever niet!
We komen altijd met twee langs. Twee experts die een oogje in het zeil houden. Want ook voor professionals is het reinigen van een regenput een gevaarlijke job. Als er water in de regenput staat, starten we met alle water op te zuigen. Vervolgens verwijderen we alle bezonken materie. Slib, bouwafval, gruis, bladeren, dat kan van alles zijn.
Met een speciaal product en onder hoge druk spuiten we wanden en bodem volledig proper. Waarom een speciaal product? In een regenput zijn bepaalde bacteriën aanwezig die het regenwater op een natuurlijke manier proper houden. Met agressieve chemische producten dood je ook die bacteriën.
Een regenput kan je elke jaar laten reinigen. Dan vermijd je zeker problemen zoals onbruikbaar en stinkend regenwater. Als je echter een regenput met een uitgebreid filtersysteem hebt, dan kan een cyclus van 3 tot 4 jaar aangewezen zijn.
Onze experts kunnen zeker helpen om de ideale cyclus voor jouw regenput vast te stellen. Vertrouw ons: we zullen je niet onnodig op kosten jagen.
De prijs hangt af van een aantal factoren. Aan een grote regenput hebben we nu eenmaal meer werk dan aan een kleine regenput. Een regenput reinigen op grote afstand, kost ook iets meer. Krijgen we de regenput makkelijk open? Of gaan we daar eerst werk aan hebben?
Je ziet het: “een” prijs kleven op de reiniging van een regenput, dat is onmogelijk. Wat we altijd doen, is een aantal vragen stellen voor we offerte maken. Op die manier is het voor iedereen duidelijk wat het kost om de regenput te laten reinigen. Je kan dan nog altijd vrij kiezen wat je gaat doen.
Die offerte vraag je hier best aan: https://www.deruddercleaning.be/nl/particulieren/ledigen-en-reinigen/regenput
Slib in je regenput is niet wenselijk. Het vervuilt je regenwater en kan ellende met zich meebrengen. In een lege regenput krijg je het slib behoorlijk eenvoudig weg. Je schept alles in een emmer en draagt het naar buiten.
Als het echter over een grote hoeveelheid slib gaat, dan ben je daar een tijdje mee bezig. Met ons gereedschap zuigen we grote hoeveelheden slib snel uit je regenput. Ook indien er water in je regenput staat, krijgen we die vlug leeg.
De meest voorkomende oorzaak van stinkend regenwater is rotting. Rottende bladeren geven een penetrante geur af. Die geur komt ook terecht in je regenwater. Draait je wasmachine bijvoorbeeld op regenwater? Dan zal je vers gewassen kleren waarschijnlijk net zo kwalijk ruiken.
Stinkend regenwater is een symptoom voor een vuile regenput. Tijd om die regenput dus schoon te maken.
Absoluut. Stilstaand water kan een bron van miserie zijn. Dus ook je regenwater in je regenput kan bederven. Wat zijn dan de oorzaken? Regenwater is gebaat bij een constante temperatuur, neutraal of licht basisch zijn en zout bevatten. Zonlicht en natuurlijke materialen kunnen ook het evenwicht van je regenwater aantasten. Dek je regenput dus goed af: zo vermijd je blootstelling aan licht en vermijd je vallende bladeren en ander organisch materiaal.
De meest evidente manier waaraan je kan zien dat er een regenput is, is het mangat. Er moet een grote tegel of deksel zijn. Dat is de opening van je regenput. Vaak vind je die aan het terras of in de tuin. Let wel: soms bevindt het mangat van een regenput zich onder het gazon.
Vind je niet direct het mangat? Dan kan je misschien kijken of er een pomp is. Die pomp dient vaak voor het oppompen van regenwater. Ook een kraan, die schakelt tussen regenwater en drinkwater, verraadt soms de aanwezigheid van een regenput. Let wel: dit mag niet. Zo zou er regenwater bij het drinkwater kunnen komen. Vandaar dat dit wettelijk niet toegelaten is.
Heb je nog vragen? Stel ze ons! Je kan dat doen via het contactformulier, telefonisch of per gele briefkaart.
Bel ons 24/7
2024 Derudder Cleaning NV | Algemene voorwaarden | Privacy policy | supported by In The Lead