Hoe je septische put openen?

Om te controleren of je septische put vol is, moet je de put natuurlijk openen. Maar dat openen zorgt voor nogal wat problemen en vragen. Wat als je je septische put niet open krijgt? We zetten een paar uitdagingen op een rij en hopelijk kan je je septische put openen na het lezen van dit artikel.

Een septische put openen is niet altijd kinderspel

Waarom zou je je septische put willen openen?

Een andere reden dan om te kijken hoe vol de septische put is, hebben we niet meteen. Als je de septische put zelf wil reinigen, dan kan je dat doen, maar wees je wel bewust van de gevaren.

Stappenplan voor het openen van je septische put

Stap 1: vind je septische put

De meeste mensen weten waar hun septische put zit. Toch valt het regelmatig voor dat nieuwe huisbewoners geen flauw benul hebben waar de put zit. Zonder camera of zender, is het niet eenvoudig. Bekijk als eerste zeker de plannen van je huis.

Stap 2: wat voor deksel is er?

Je hebt verschillende soorten deksels voor septische putten. Tegenwoordig zien we bij nieuwbouwwoningen vaak betonnen deksels. Daarnaast komen ook vaak aluminium deksels voor. Dat zijn dan meestal dubbele deksels. Enkele deksels zijn dan eerder uit ijzer.

Stap 3: haal de sleutels uit

Een deksel van een septische put hef je op met behulp van sleutels. Geen idee of je de sleutels hebt of waar je ze gelegd hebt? Je kan nog navraag doen bij de aannemer van je septische put. Als wij langskomen, kunnen we het deksel ook openmaken met onze sleutels. We hebben van elk type sleutel een set mee.

Stap 4: hef het deksel op

Het deksel opheffen is een forse klus. Wij werken in teams van 2 personen en ook voor ons is het vaak een zware opdracht. Dus bezeer je rug niet en overhef je niet. Je kan ook uitkijken voor een ander type deksel. Maar als je je septische put maar eens in de zoveel jaar moet openen, is dat misschien een gekke kost. Maar je kan het overwegen.

Stap 5: sluit de put weer af

Bij een enkel deksel raden we altijd aan om wat vet in de gleuf te doen. Daarna leg je het deksel weer op de put en verwijder je het overtollige vet. Op die manier sluit het deksel perfect aan en ontsnappen geen vieze geurtjes uit je septische put.

Septische put laten openen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7