Onderhoud van je regenput: 4 concrete tips!

Een regenput is goud waard. Je bespaart ermee op je waterfactuur. En zoals je vast weet: die kan hoog oplopen. Water wordt schaars, dus elke inspanning die je zelf doet, wordt beloond. Om jouw regenput langer in goede staat te houden, sommen we enkele tips voor je op. Dit is hoe je je regenput kan onderhouden.

regenput onderhouden, enkele tips

Tip 1: Controle van de filters

Een regenwaterinstallatie is pas succesvol als het goed kan filteren. Essentieel in de installatie zijn de filters. Je hebt een voorfilter, een nafilter en soms heb je ook een actieve koolfilter. De eerste filter houdt de grootste stukken afval teken. Takken en bladeren worden hier tegengehouden. Al is het geen slecht idee regelmatig je goten leeg te maken. Je wil immers dat je goten het regenwater naar je regenput leiden en niet overlopen.

De nafilter filtert de kleine partikels die je niet in de water wil. Denk maar aan zand en slibdeeltjes. Dit is de laatste filter net voor het gebruik van je water. Dus ook deze filter regelmatig nazien, kan vieze toestanden voorkomen. De actieve koolfilter, als je die al hebt, is dan weer bedoeld om de kleuren en geuren uit het water te filteren. Eens om de 6 maanden vervangen is raadzaam.

Tip 2: Doe enkel wat nodig is

Je regenput aanpakken is zoals jezelf wassen. Doe het wanneer het nodig is, maar overdrijf niet. Mensen die zichzelf te vaak wassen, krijgen last van schurft en dergelijke. Dat is omdat ze natuurlijk deeltjes van ons lichaam wegwerken. Klinkt misschien gek, maar zo is het ook bij een regenput.

In een regenput zijn bacteriƫn actief. Die bacteriƫn werken aan de afbraak van natuurlijk deeltjes. Ze zijn er dus verantwoordelijk voor dat het water zuiver blijft.

Tip 3: Wees zachtaardig voor je regenput

Ga niet als een gek tekeer in je regenput. Ook agressieve schoonmaakproducten laat je beter achterwege. Het vuil kan best makkelijk loskomen. Door te hard te schrobben kan je opnieuw de micro-organismes schaden. Wie veel te hard spuit of kuist, kan zelfs de regenput zelf schade berokkenen.

Niet iedereen gelooft ons: maar het kuisen van je regenput laat je eigenlijk best aan ons over. We weten exact wat te doen en kennen ook erg goed de gevaren.

Tip 4: De sifon als alarmsignaal

Vieze geurtjes die ontsnappen? Dan is er wat aan de hand. Neem dit serieus en denk niet dat het overgaat. De geur kan een indicator zijn. De oorzaak kan vele vormen aannemen: verstopte filters, teveel slib in je put, verkeerde aansluitingen,...Om te weten waar de geur vandaan komt, jagen we rook doorheen de leidingen. Waar de rook aan de oppervlakte komt, daar is wat niet in de haak.

Regenput laten reinigen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7