Wat mag je wel en niet doorspoelen in het toilet?

Veel mensen zien het toilet als een handig middel om af te komen van etensresten, afval en schoonmaakmiddelen. Maar is het wel veilig om al deze zaken door het toilet te spoelen? Nee. Er zijn een aantal dingen die je zonder probleem door het toilet kunt spoelen, maar er zijn ook veel zaken die je het best in de vuilnisbak gooit.

Wat mag je wel doorspoelen in het toilet?

Het ligt natuurlijk voor de hand dat toiletpapier probleemloos kan worden doorgespoeld in je toilet (let wel: slecht gerecycleerd toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken). Vochtig toiletpapier mag je alleen maar in bepaalde gevallen doorspoelen. Pas wanneer er een icoontje van een toiletpot op de verpakking staat, is het toegestaan om het vochtig toiletpapier gewoon weg te spoelen.

Heb je restjes in je koelkast die je eigenlijk weg moet gooien? Spoel drankjes dan gewoon door de toiletpot. Ook vloeibare etensresten zijn geschikt om door het toilet te spoelen, tenzij ze veel vet bevatten.

Heb je je huis schoongemaakt met een mild schoonmaakmiddel? Dan is het geen probleem om het schoonmaaksop door te spoelen in het toilet.

Wat mag je niet doorspoelen in het toilet?

Spoel geen vet door het toilet, aangezien dit je leidingen zal verstoppen. Vet gaat namelijk stollen wanneer het afkoelt, waardoor je grote klonten vet in je leidingen krijgt. Giet het vet liever over in een plastic fles en lever het in bij een inzamelpunt.

Veel producten voor je hygiƫne en persoonlijke verzorging zijn niet geschikt om door het toilet te spoelen. Denk hierbij aan maandverband, tampons, babydoekjes, billendoekjes en doekjes om je make-up mee te verwijderen. Gooi deze gewoon in de vuilnisbak.

Heb je nog oude medicijnen in huis liggen die over datum zijn of die je niet meer gebruikt? Lever ze dan gewoon in bij de apotheek. De medicatie kan namelijk het water vervuilen, waardoor het ongeschikt wordt om te drinken.

Ook chemicaliƫn horen niet thuis in de riool. Daarom is het niet toegestaan om zaken zoals terpentine, verf of zoutzuur door het toilet te spoelen. Ook deze middelen kunnen de kwaliteit van het water aantasten en zijn bovendien erg schadelijk voor je toilet. Vrijwel iedere gemeente heeft een inleverpunt voor klein chemisch afval.

Het toilet is geen geschikte plek om grote etensresten weg te gooien. Zaken zoals koffiedik, kippenbouten en andere grove etensresten zorgen namelijk voor verstoppingen. Gooi restjes eten daarom gewoon in de prullenbak.

Voorkom verstoppingen in je toilet

Wanneer je je aan deze regels houdt, zal de kans op een verstopping aanzienlijk verkleinen. Is er desondanks toch een verstopping ontstaan? Dan is het belangrijk dat een professional het probleem verhelpt.

Contacteer ons daarom meteen om een afspraak te maken voor het ontstoppen van je toilet.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7