Periodieke reiniging van silo’s en mestkelders voorkomt schimmelgroei

Veevoeders of andere substanties laten vaak resten achter op de wanden van de silo’s waarin ze worden opgeslagen. Uiteraard heeft zoiets een impact op je rendement, maar er is ook een gevaar voor schimmelvorming. Tasten deze schimmels de inhoud van de silo’s aan, dan kan dat een financiële kater tot gevolg hebben.

Voor onder andere mestkelders is Derudder Cleaning ook actief in de landbouwsector

Derudder Cleaning is actief in de particuliere en industriële sector, maar kan evengoed ingeschakeld worden voor het reinigen van allerlei landbouwinstallaties. Is je mestkelder aan een reinigingsbeurt toe of moeten je silo’s schoongemaakt worden, als allround reiningsbedrijf lossen wij ook deze problemen zonder enige moeite op.

Ophoping van vuil betekent rendementsverlies

Afhankelijk van wat er zich in de silo’s of de tanks bevindt, is er een andere aanpak vereist. Sommige substanties zijn natter of vettiger dan andere en hebben de neiging om beter te blijven plakken. De hoeveelheid graan of veevoeder die verloren gaat omdat sommige producten aan de binnenwand blijven kleven kan makkelijk oplopen tot in de honderden, in sommige gevallen, duizenden kilo’s. Een flinke streep door de rekening dus!

Hierbij willen we jullie nog bedanken. Eerst en vooral om de werken naar voor te schuiven (jullie hebben de reiniging van de mestkelder op vrijdag uitgevoerd ipv de oorspronkelijke maandag). Maar ook de inzet van jullie mensen (als ik het goed voor heb was dat Olivier en Bart) heeft er toe geleid dat de reiniging klaar was in 1 dag. Natuurlijk is het resultaat het belangrijkste (en ook daar mag over ‘gestoefd' worden). Nu hebben we een propere mestput, waar in gewerkt kan worden. Daardoor kan de metser de gewelven beginnen herstellen. - Bart Delaere en Elisah Vanneste, Ingelmunster

Plan van aanpak bij aangekoekt vuil

Dergelijke problemen doen zich zowel in silo’s als in mestkelders voor. Derudder Cleaning haalt voor deze opdrachten het zwaar geschut boven. Onze combiwagens hebben zo elk hun eigen specialiteit. Zo zijn drie van de zeven voertuigen voorzien van branders die warm water kunnen aanmaken. Deze wagens zijn standaard uitgerust met een hogedruk- en vacuümpomp, in combinatie met specifiek materiaal zoals o.a. een tankwaskop.

Als de silo’s zijn leeggezogen, gaan we aan de slag met de tankwaskop en eventueel warm water. Dat warme water maakt niet enkel de silowanden schoon, het doodt ook de aanwezige bacteriën. Doordat het water (> 60°C) onder een hoge druk staat, krijg je een perfect propere binnenwand. Een vergelijkbare werkwijze hanteren we ook voor het reinigen van mestkelders en andere installaties die je op je boerderij wil laten reinigen.

Voor rechthoekige installaties halen we de hogedrukreinigers boven of reinigen we met behulp van vuilfrezen. Het gebruik van warm water is niet altijd nodig of is in sommige gevallen zelfs niet geschikt. Bij andere zaken is het een enorme troef die resulteert in een sneller en beter resultaat! Omdat ieder vraagstuk een andere aanpak en aangepaste tools vraagt, analyseren we de situatie voor we het probleem effectief aanpakken. Iedere vraag verdient namelijk een correct antwoord!

Heb jij een landbouwbedrijf en beschik je over silo’s of een mestkelder die een grondige reinigingsbeurt kunnen gebruiken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7