Een vetput werkt geheel automatisch. Het proces is zo simpel dat er eigenlijk niet veel mis kan gaan, tenminste tot zolang je niks doet dat het proces kan verstoren. Zo kan het door de afvoer gieten van te veel vet ineens (zoals hele bakken frituurvet) verstoppingen veroorzaken. De vetafscheider kan ook slecht geïnstalleerd of niet goed aangesloten zijn. De meest voorkomende problemen zijn echter te wijten aan het niet tijdig of niet goed genoeg legen en reinigen van de vetput.
Een vetafscheider werkt net zo lang tot de laag vet en de laag slib zo dicht bij elkaar komen dat er geen schoon water meer tussen zit. Het stromen gaat steeds trager en uiteindelijk raakt de uitgang verstopt. Verstopping in of nabij een keuken is absoluut te vermijden. Op een plek waar hygiëne centraal staat, wil je immers geen rioolwater zien omhoog komen.
Wil je voorkomen dat je vetafscheider verstopt geraakt of minder efficiënt gaat werken, zorg er dan voor dat hij regelmatig geledigd en gereinigd wordt. Het principe is eenvoudig: je laat je put zo vaak reinigen als voor een optimale werking ervan nodig is.
Reinig of ledig je niet op tijd, dan riskeer je dat de vetvanger niet de riolering verstopt maar overloopt in je eigen zaak. Het tijdig ledigen en reinigen van je vetafscheider gaat het gemakkelijkst aan de hand van een onderhoudscontract met een reinigingsfirma. Op die manier hoef je niet zelf in de gaten te houden wanneer je vetvanger toe is aan een reiniging.
Elke goeie reinigingsfirma houdt bij het opstellen van een onderhoudscontract rekening met de intensiteit van het gebruik. Een keuken van een gastronomisch restaurant met 50 couverts produceert immers minder afvalvet dan een industriële grootkeuken.
Je kan stellen dat een vetafscheider gemiddeld om de 3 tot 6 maanden geledigd en gereinigd moet worden.
Bel ons 24/7
2024 Derudder Cleaning NV | Algemene voorwaarden | Privacy policy | supported by In The Lead