Water in het toilet komt omhoog? Panikeer vooral niet!

Nog snel even naar het toilet, doorspoelen en…. het water in het toilet stijgt. En blijft maar stijgen. Help! Als je nog zo’n ouderwetse rubberen ontstopper staan hebt, grijp die dan snel. Probeer zo om het toiletwater weer vrije doorgang te geven. Lukt dit niet? Lees dan vooral verder…

Stijgend toiletwater komt in enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld een septische put die vol is. Wat we ook vaak horen: er is wat ingevallen. Dat kan gaan van een geurblokje (dit merken we vaak), speelgoed, maandverbanden, condooms tot een vals gebit. Al die grote voorwerpen zorgen voor een obstructie. Daarom niet ogenblikkelijk. Vaak haakt toiletpapier er zich aan vast en krijgt je een prop.

Een andere oorzaak is toiletpapier. Teveel toiletpapier gebruiken is vragen om problemen. Vroeg of laat vormt die pak papier de aanleiding van een opstopping. Wees daar maar zeker van. En wat niet veel mensen weten: toiletpapier van slechte kwaliteit. Toiletpapier - uit een niet nader genoemde supermarkt - levert veel miserie op.

Tip van professionals: het is wat een gek zicht, maar boots eens een toilet na. Draai een paar vellen toiletpapier rond je hand. Neem een emmer water. Maak een draaiende beweging met je hand in de emmer. Je bootst zo de spoeling van het toilet na. Indien het toiletpapier verpulvert, zit je goed. Blijft het toiletpapier bijna onaangetast, dan heb je een grotere kans op verstoppingen.

Nog een gratis tip: verklein de kans op verstoppingen in jouw leidingen

Een derde aanleiding, naast een voorwerp en toiletpapier, is urinesteen. Kristallen in onze urine kunnen zich opstapelen tot een heus steentje. De kristallen of het steentje zijn weer een hechtpunt voor toiletpapier en andere. We begrijpen dat je ‘s nachts niet wil doortrekken voor de kinderen of dat je liever wat geld op de waterrekening bespaart. Maar het is écht geen goed idee.

Je kan dus al veel zelf doen om de miserie te beperken. Maar wat als het nu te laat is? Dat water stijgt en met een rubberen ontstopper lukt het niet.

Wat nu?

Dan bel je ons. Zo eenvoudig is het. De kans is zeer klein dat je zelf het probleem zal kunnen oplossen. Hoe sneller we gebeld worden, hoe sneller we jouw toilet weer in werking stellen. Als je al een chemische ontstopper hebt gebruikt, laat het ons dan zeker weten. Voor de veiligheid van onze medewerkers is dit enorm belangrijk. Het is ook zonde van het geld. Chemische ontstoppers zijn en blijven preventieve middelen.

Hoe wij het wel zullen oplossen

We zoeken altijd de goedkoopste manier voor de klant. Het toilet vacuüm trekken heeft de grootste kans op de snelste oplossing. Daarom kiezen we vaak daarvoor. Minder gedoe en dus minder kosten. Als alles vlot gaat, dan voelen we vaak snel de oorzaak van de ontstopping. Voelen? Ja, voelen. De darm waarmee we je WC vacuüm trekken begint te schudden en je voelt de prop passeren.

Als we echter snel de inhoud van de septische put voelen passeren, dan is de oorzaak ook snel gevonden. Een te volle septische put.

Vinden we de oorzaak niet direct, dan moeten we het toilet afnemen. Dat vergt een diepgaander onderzoek. Daarvoor hebben we dan een speciale camera mee.

Verstopping verhelpen of preventief handelen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7