Lekkende stookolietank kan financiële kater opleveren

Een oudere vrouw kreeg een aantal jaar geleden een factuur van 85.000 euro in de bus nadat een lek in haar mazouttank zorgde voor de verontreiniging van haar grond, de grond van twee van de buren en van een nabijgelegen beek. En dat was geen alleenstaand feit. Vijf jaar geleden waren er in Vlaanderen alleen al zo’n 158 soortgelijke dossiers.

stookolietank laten verwijderen

Monsterboetes voor lekkende stookolietank vermijden

Binnen een aantal weken/maanden wordt het stookolietankfonds geactiveerd. Bij een lekkende stookolietank zal Promaz het saneren van de bodem grotendeels financieren. Dat betekent dat de eigenaars van stookolietanks niet langer geruïneerd kunnen worden bij een lek of vervuiling van de bodem.

Moet je dan helemaal niets betalen? Neen, zo ver gaat het niet. Als er een verontreiniging wordt vastgesteld, dan betaal je, na activering van het fonds, sowieso een franchise. Daarenboven wordt ook een plafond afgesproken. Alles boven dat bedrag zal de eigenaar van de tank voor eigen rekening moeten nemen.

Wil je meer weten over het Promaz-fonds? Of grijp je preventief in en kies je voor een reiniging en een buitengebruikstelling van je mazouttank? Neem contact op met Derudder Cleaning voor meer informatie. Want voorkomen is beter dan genezen!

[LEES MEER] Kom meer te weten over de reiniging en het neutraliseren van je stookolietank.

Stookolietankfonds goedgekeurd, maar nog niet geactiveerd

De oprichting van een fonds ‘bodemsanering gasolietanks verwarming’, ook het stookolietankfonds genoemd, is dit jaar in de drie gewesten en op federaal niveau definitief goedgekeurd. Voor de activatie van dat fonds is het wachten op de publicatie ervan in het Staatsblad. Dat kan, volgens OVAM, nog een aantal weken of maanden duren.

Het fonds heeft de naam Promaz meegekregen en is bedoeld voor eigenaars van stookolietanks die te maken hebben met een vervuilde ondergrond ten gevolge van een lek. Nog altijd is de gouden tip: steek je hoofd niet in de grond. Het probleem verdwijnt niet vanzelf. De gevolgen zullen alleen groter worden als je een oogje dichtknijpt. Aanpakken die handel!

Loop je liever geen risico’s? Maak dan zeker een afspraak.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7