Rioolgeur na regen? De oorzaak en wat je er tegen kan doen.

Een penetrante rioolgeur na regen. Dat is misschien nog erger dan de regenbui zelf. Een stank die je garage, keuken, badkamer of bedrijf overheerst. Machteloos sta je, of toch niet helemaal? Ontdek hier hoe die geur ontstaat. Ontdek hier wat je er tegen kan doen.

rioolgeur na regen, niet altijd een zegen

De oorzaak van een rioolgeur na een regenbui, komt niet noodzakelijk uit het riool. Er zijn een paar plaatsen waar je kan beginnen zoeken. Eerst en vooral: denk aan alle plaatsen in het huis waar een sifon is. Een sifon zit onder je lavabo in de badkamer, onder de keukenspoelbak,...

Lees hier wat je moet doen als je wc overloopt

De bedoeling van een sifon is het tegenhouden van de geur. Als die sifon, om gelijk welke reden dan ook, droog staat, dan houdt die niet langer de geur tegen. Het is net het water in de sifon die een obstructie vormt voor vieze luchtjes. Nog erger wordt het wanneer de septische put net vol is. Dampen krijgen vrij spel.

Een andere mogelijkheid is de regenput. Bladeren en mos van het dak, komen in de regenput terug. Er vormt zich een dik pak natuurlijke materialen onderaan de put en het goedje begint te gisten. Een natuurlijk proces met een kwalijke geur.

Enkel voor wie zeker is van zijn stuk

“Konden we hier zelf wat aan doen?”, horen we vaak. Ja en nee. Wie wat handig is, kan misschien de sifonput openen. Aan de binnenkant vind je een stuk dat je er kan uithalen. Mits wat prutsen haal je wat vuiligheid er uit. Zo kan de doorstroom weer op gang komen. Dit is geen oplossing, maar een tijdelijk lapmiddel.

Daarmee is de grootste obstructie weggenomen, maar er blijft nog vuil achter. Dit vuil is het begin van de volgende opstopping. Met andere woorden, je kan weer even verder maar het probleem is niet weg. Eigenlijk mag je de opstopping zien als een alarmsignaal. Wees er zeker van dat er nog veel vuil zal zitten in de buizen.

Pas wel op: het “huisje” in de sifonput uithalen is één iets, het terug op zijn plaats krijgen een ander. Als het element niet goed op zijn plaats zit, zal er extra geuroverlast ontstaan want dan staat de leiding in directe verbinding met de riool.

Waarschuwing 2: probeer dit enkel zelf bij kleinere sifonputten. Bij diepere sifonputten kan je dit losse element er onmogelijk zelf uithalen.

Zo is het ook voor het huismiddel van kokend water met een vaatwastablet. Als vet de oorzaak is van een opstopping, zal dit het vet losweken en weer voor doorstroom zorgen. Interessant kan ook zijn om dit preventief te doen. Maar een ontstopping ermee oplossen? Nee.

Hoe lossen wij de rioolgeur na regen op?

Door te werken met professioneel materiaal, hoeven we geen elementen uit elkaar te halen in de sifonput. Bovendien kuisen we niet enkel de sifonput uit, we nemen alles mee. Ook de buizen waar je als bewoner niet aan kan. Een grondigere reiniging met extra controles om toekomstige miserie maximaal uit te sluiten.

Om helemaal op veilig te spelen raden we in bepaalde gevallen nog een extra preventief onderzoek aan. Zo ben je 100% zeker en bespaar je geld. Want voorkomen is en blijft goedkoper dan genezen.

Wil je van die geur af?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7