Urinesteen verwijderen en voorkomen voor de toekomst

urinesteen in toilet

Wat is urinesteen?

Urinesteen zijn minuscule kristallen die je vindt in onze urine. Je plast ze uit en kunnen een aanslag vormen in jouw toilet of afvoeren. Een beetje vergelijkbaar met wat kalk doet. Echter, urinesteen kan zich beginnen opstapelen. Door de gekartelde kristallen stapelt urinesteen zich razendsnel op en wordt beenhard.

Je hebt dus enerzijds de urinesteen die een aanslag vormt, een laagje legt. En anderzijds is er de urinesteen die echt een steen vormt. De eerste is niet prettig om te zien. De tweede vormt een obstakel in de afvoerbuizen van je toilet en kan voor problemen zorgen.

Kan je urinesteen verwijderen met huismiddeltjes?

De aanslag in je toilet, kan je vermijden met een aantal producten. Let wel, we zijn geen grote voorstander van die agressieve chemische producten. Ze komen in het afvalwater terecht en vormen een bedreiging voor mens en milieu.

Nogmaals: de aanslag is storend en geeft een niet zo nette indruk. Het grootste gevaar is echter onttrokken aan het oog. Dat zijn de kristallen die zich ophopen buiten het zicht. Daar kan ander vuil zich aan vasthechten en een opstopping vormen.

- HG: het gekende merk heeft een aantal “gespecialiseerde” producten om de aanslag weg te halen.

- backing soda: dit is een natuurlijk product met toch agressieve bestanddelen. Dit kan je ook verlossen van de aanslag in je toilet.

- zoutzuur: nog zo’n klassieker waar snel resultaat mee geboekt wordt. Maar opnieuw: wees er zuinig op want de email van je toilet moet beschermd worden.

Je moet zorgen dat je toilet leeg staat zonder water, daarna doe je 5 liter zoutzuur in het toilet (opgepast voor handen en de dampen. Pas voor morsen op de grond: leg desnoods een vochtige dweil) Je wacht een tiental minuten en daarna ga je met je toilet borstel voorzichtig nog eens wrijven, als dit gedaan is hou je de borstel in het toilet terwijl je nu een spoeling geeft van het toilet. Normaal is je toilet nu proper. Indien het nog niet weg is dan meerdere malen herhalen. Dit lukt enkel met een lichte aanslag van urinesteen.

- azijn: de beste vreter voor hardnekkig vuil is de klassieke azijn. Met natuurazijn neem je minder risico’s, dus probeer maar de aanslag zo weg te krijgen.

- cola: gooi een eurostuk in een glas cola en zie wat er gebeurt. Cola kan bepaalde natuurlijke producten wegvreten.

Hoe verwijder je urinesteen uit je toilet?

Urinesteen uit je toilet verwijderen is onbegonnen werk. Dit is andere koek dan de oppervlakkig aanslag (vergelijkbaar met kalkaanslag). Om de urinesteen uit je wc te verwijderen moeten we allereerst de urinesteen lokaliseren. Vaak gebruiken we hiervoor een camera om de afvoerbuizen te inspecteren.

Eens we de juiste zone hebben gevonden gaan we -vooraleer we de urinesteen uithalen- product gebruiken om in te werken. Dat neemt ongeveer een half uur in beslag. Zo wordt de urinesteen iets minder hard en met een roterende kop op hoge druk kunnen we vervolgens alles uitfrezen. De combinatie van hoge druk en vacuüm zuigen, laat een makkelijker verwijdering en afvoer van de urinesteen toe.

Hoe voorkom je de urinesteen in je wc?

De aanslag van urinesteen is niet te voorkomen. Het is een natuurlijke afzet van natuurlijke elementen uit je urine. De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten.

Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten. Minder hechting is ook minder snelle vorming van de beenharde urinestenen in je toilet. Gebruik dus je nachttoilet om ‘s nachts te gaan plassen en spoel direct door. Wachten tot de morgen kan veel problemen geven. Niet op korte termijn maar op lange termijn.

Ernstig geval van urinesteen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7