Deerlijk

Ieper

Wat is het verschil tussen een septische put en een beerput?

Er wordt vaak gedacht dat beerputten en septische putten exact hetzelfde zijn. Dat is niet helemaal waar. Er zitten namelijk een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee soorten putten. Ben je benieuwd wat deze verschillen zijn? Lees dan verder, want wij leggen het je uit!

Wat is een septische put?

Een septische put is een groot reservoir dat meestal gemaakt is van beton of kunststof. In de meeste gevallen plaats je deze put onder de grond, maar het is ook mogelijk om hem bovengronds te plaatsen. Vervolgens sluit je de put aan op de afvoerleidingen van je woning. Niet alleen huishoudelijk afvalwater komt in deze put terecht, maar ook zogenaamd "zwart water" (water met menselijke afvalstoffen).

Het doel van een septische tank is dat al het afvalwater zo vloeibaar mogelijk wordt gemaakt. Dit gebeurt doordat alle grove afvalresten naar de bodem van de tank zakken. Hier zetten bacteriën het afval om in gassen, water en slijk. Het vloeibare water gaat vervolgens nog één keer door een filter, waarna het direct richting het rioleringsnet gaat. Deze tanks maken het dus een stuk eenvoudiger om afvalwater af te voeren richting het riool. Een septische put is dan ook gewoon aangesloten op het rioleringsnet, waardoor het water gemakkelijk weg te spoelen is.

Lees ook: Hoe weet ik of ik een septische put heb?

Wat is een beerput?

Wanneer je het hebt over een beerput, heb je het over een simpel gat in de grond. In sommige gevallen is het gat ingemetseld, maar dat is niet noodzakelijk. In ieder geval beschikken deze putten altijd over een deksel waarmee je ze afsluit en stank voorkomt. De put is bestemd voor de afvalsresten van je toilet, die direct in het gat onder de grond worden geloosd.

In tegenstelling tot een septische put, is een beerput niet aangesloten op het rioleringsnet. Deze putten beschikken wel over bacteriën die het afvalwater op natuurlijke wijze afbreken. Dit gaat echter wat langzamer dan bij een septische tank, waardoor de put minder capaciteit heeft.

Het proces van ledigen en reinigen

Wij zijn altijd in te schakelen voor het ledigen en reinigen van je septische put en beerput. Er zit echter wel een verschil in de frequentie waarop dit moet. Doordat een septische put een veel grotere capaciteit heeft, hoef je deze slechts eens in de vier tot zes jaar te laten ledigen. Een beerput is kleiner, maar verwerkt afvalresten ook minder snel. Dat zorgt ervoor dat deze putten gemiddeld om de twee jaar geledigd moeten worden.

Welke put jouw woning of bedrijfspand ook heeft: het is altijd nodig om deze periodiek te laten ledigen. Ben je op zoek naar een bedrijf dat dit snel en effectief kan regelen?

Contacteer ons dan nu om de mogelijkheden te bespreken.

Deerlijk 056 71 39 31
Ieper 057 42 20 73 

Dringende interventie? Bel ons 24/7