Wat mag in de septische put?

Heel vaak merken we dat een septische put aanzien wordt als een allesverteerder. Voor de duidelijkheid, een septische put is best een gevoel beestje. Daar spring je voorzichtiger mee om, dan je zou denken. Daarom nog eens duidelijk: wat mag in een septische put en wat mag niet in een septische put.

Niet alles mag in de septische put: de regels

Dit mag in de septische put en heeft geen invloed

Zwart

Allereerst is er het zwarte afvalwater. Laat ons zeggen: het echte afvalwater. Dat betekent dus het water dat zorgt voor de afvoer van onze stoelgang, urine en toiletpapier. En eigenlijk houdt het daar al mee op. Best opteer je nog voor een vlot afbreekbaar toiletpapier. Dat is toiletpapier dat begint te vlokken zodat het spoelwater zijn gang gaat.

Wat we vaak meegespoeld zien worden: tampons, inlegkruisjes, wc-rolletjes, condooms, vochtige doekjes en slecht toiletpapier. Al die zaken zorgen voor verstoppingen en ophopingen. Die obstructies geven vroeg of laat problemen. Als er ooit problemen komen met de septische put, zullen die doorgespoelde zaken de prijs opdrijven. We hebben immers meer tijd en energie nodig om dergelijk vervuilde septische put weer proper te krijgen.

💡 Tip: Hoe weet je wanneer je je septische put moet laten ledigen?

Grijs

Onder grijs afvalwater valt het spoelwater dat niet proper is, maar ook niet echt vervuild. Ook dit raden we af. Dat is water waarin zaken als zepen, oliën, voedselresten en haren zitten. Dus heren: na een scheer-of trimbeurt: doe je haar niet in het toilet. Deponeer het in een vuilzak. Veel beter!

Of na het koken, spoel je restjes niet door het toilet. Dat is echt geen goede oplossing. Olie en vet zet zich vast en zorgt weer voor mogelijke opstoppingen. Absoluut het vermijden waard.

Biologisch afbreekbare schoonmaakproducten

Biologisch afbreekbare schoonmaakproducten mogen dan wel weer in de septische put arriveren. Omwille van de eenvoudige redenen: in een septische put zitten bacteriën die met plezier de biologisch schoonmaakproducten beginnen af te breken.

Conclusie

Enkel wat van nature thuishoort in het toilet mag ook in de septische put terecht komen. Alles wat je er ingooit met het idee ‘we zijn er dan van af’, is geen goed idee. Gebruik je gezond verstand. Zoals zo vaak, de beste raad.

Septische put laten ledigen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7