Je raadt nooit wat er met het vet uit jouw vetput gebeurt

Vet uit je vetput: Wat gebeurt er met de smurrie die in je vetafscheider achterblijft en wordt opgehaald? Wordt het zomaar ergens gestort of op een grote ‘vetberg’ gegooid? Neen dus. Het verhaal van de vetten en oliën blijft voortduren. Derudder Cleaning haalt zo’n 400.000 kg vet op per jaar. Maar wat gebeurt er nu precies met dat vet?

Combiwagen haalt vetten uit vetput op
De vetput of vetafscheider wordt leeggetrokken, de vetten vervoerd in de ‘vrachtwagentank’ en tijdelijk opgeslagen in een vetcontainer op de site van Derudder Cleaning in Deerlijk

Vetput legen en vet stockeren

De vetput of vetafscheider wordt leeggetrokken, de vetten vervoerd in de ‘vrachtwagentank’ en tijdelijk opgeslagen in een vetcontainer op de site van Derudder Cleaning in Deerlijk. De West-Vlaamse reinigingsspecialist laat het vet, eenmaal de containers vol zijn, ophalen. Die partners verwerken het op hun beurt tot een nieuw product. Vetten hebben met andere woorden meerdere levens. Derudder Cleaning beschikt over alle nodige vergunningen voor zowel ophaling als tijdelijke stockage.

Van vet tot biodiesel of -gas

De vetten worden door de erkende partners op een milieuvriendelijke wijze gezuiverd en behandeld. Vervolgens worden deze omgetoverd tot biogas/biomethaan. Het vet wordt in een opslagtank gemengd, daarna in een reactor gepompt en omgezet in gas. Het biogas wordt ingezet overal waar er aardgas gebruikt wordt.

BAT Services maakt hernieuwbaar aardgas van de vetten die Derudder Cleaning tot bij hen brengt

Van gas tot elektriciteit

Het gas kan terechtkomen in je gasketel of omgezet worden naar elektriciteit. BAT Services, een van de partners waar Derudder Cleaning mee samenwerkt, gebruikt het gas om te verwarmen en om elektriciteit mee aan te maken. De warmte consumeren ze zelf, de elektriciteit wordt verkocht.

Kan je met vetten uit je vetput biodiesel maken?

Als je vandaag je tank vult met diesel (B7 – EN 590), dan bevat deze al een percentage biodiesel. Volgens de norm mag het aandeel biodiesel in gewone diesel maximaal 7% bedragen. Rijden op vetten van Derudder zit er niet in. Biodiesel wordt namelijk hoofdzakelijk gemaakt met zogenaamde ‘schone vetten’, zoals frietvet en dierlijke vetten. Onthou dus vooral dat het vet uit jouw vetput nog een tweede leven krijgt.

Meer weten over vetten en vetputten of vetafscheiders?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7