Vet uit je vetput: Wat gebeurt er met de smurrie die in je vetafscheider achterblijft en wordt opgehaald? Wordt het zomaar ergens gestort of op een grote ‘vetberg’ gegooid? Neen dus. Het verhaal van de vetten en oliën blijft voortduren. Derudder Cleaning haalt zo’n 400.000 kg vet op per jaar. Maar wat gebeurt er nu precies met dat vet?
De vetput of vetafscheider wordt leeggetrokken, de vetten vervoerd in de ‘vrachtwagentank’ en tijdelijk opgeslagen in een vetcontainer op de site van Derudder Cleaning in Deerlijk. De West-Vlaamse reinigingsspecialist laat het vet, eenmaal de containers vol zijn, ophalen. Die partners verwerken het op hun beurt tot een nieuw product. Vetten hebben met andere woorden meerdere levens. Derudder Cleaning beschikt over alle nodige vergunningen voor zowel ophaling als tijdelijke stockage.
De vetten worden door de erkende partners op een milieuvriendelijke wijze gezuiverd en behandeld. Vervolgens worden deze omgetoverd tot biogas/biomethaan. Het vet wordt in een opslagtank gemengd, daarna in een reactor gepompt en omgezet in gas. Het biogas wordt ingezet overal waar er aardgas gebruikt wordt.
BAT Services maakt hernieuwbaar aardgas van de vetten die Derudder Cleaning tot bij hen brengt
Het gas kan terechtkomen in je gasketel of omgezet worden naar elektriciteit. BAT Services, een van de partners waar Derudder Cleaning mee samenwerkt, gebruikt het gas om te verwarmen en om elektriciteit mee aan te maken. De warmte consumeren ze zelf, de elektriciteit wordt verkocht.
Als je vandaag je tank vult met diesel (B7 – EN 590), dan bevat deze al een percentage biodiesel. Volgens de norm mag het aandeel biodiesel in gewone diesel maximaal 7% bedragen. Rijden op vetten van Derudder zit er niet in. Biodiesel wordt namelijk hoofdzakelijk gemaakt met zogenaamde ‘schone vetten’, zoals frietvet en dierlijke vetten. Onthou dus vooral dat het vet uit jouw vetput nog een tweede leven krijgt.
Bel ons 24/7
2024 Derudder Cleaning NV | Algemene voorwaarden | Privacy policy | supported by In The Lead