5 tips om jouw vetput proper te houden

Een vetafscheider, ook wel vetput genoemd, is een absolute vereiste in o.a. restaurants, grootkeukens en heel wat voedselverwerkende bedrijven. In particuliere woningen kennen we een vergelijkbaar systeem, zij het in een kleiner formaat, maar daar wordt het de sifonput genoemd.

De afvoer krijgt, zeker in professionele omgevingen, vaak heel wat te slikken. Bijgevolg moet de vetafscheider hard aan het werk om het vet van het water te scheiden en zo de afvalstoffen uit de riolering te houden. Wil je je vetafscheider/vetput ‘proper’ houden en langer optimaal laten functioneren, dan zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kan nemen.

Vetafscheider voor en na
Vetafscheider voor en na

1. Spoel niet te veel vet of olie in een keer door

Te veel vet of olie in een keer door je afvoer jagen, is niet alleen nefast voor je afvoer, het kan ook kwalijke gevolgen hebben voor je vetafscheidingssysteem. Grote hoeveelheden frituurvet, bakvet of etensresten in je gootsteen kappen kan verstoppingen veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Denk aan grote geurhinder en afvalwater dat komt opborrelen.

[LEES OOK] Problemen met vetafscheiders die vaak voorkomen...

2. Goed afvalmanagement

De vetput of -afscheider is geen vuilnisbak! Verzamel je vet en olie, sla het op in vaten en laat het ophalen door een erkende ophaaldienst of verwerker. Probeer etensresten zoveel mogelijk in de vuilnisbak te gooien voor je borden afwast of in de vaatwas deponeert.

Hoe meer oog je hebt voor de inzameling en scheiding van je afval, hoe minder je vetafscheider/-put belast wordt.

3. Naspoelen met warm water vermijdt grootste problemen

Het is niet omdat de spoelbak of de gootsteen leeg is en het water (en vuil) verdwenen is, dat er niets meer achterblijft in de buizen. Door voldoende te spoelen kan je dus heel wat potentiële problemen voorkomen. Neem even de tijd en gebruik altijd warm water om te spoelen.

4. De grootte van je vetput aanpassen aan je zaak

Is koken een bijzaak of de hoofdzaak? Baat je een restaurant uit of een broodjeszaak? Het is vrij logisch dat je een grotere vetput nodig hebt in een restaurant dan in een broodjeszaak. Ben je van plan om je zaak uit te breiden of doe je nu ook open voor de middaglunch, dan sta je best even stil bij je technische installaties. Ofwel zal je je vetput vaker moeten laten ledigen of dien je een uitbreiding van je vetput te overwegen. Weet dat een vetafscheider voor een doorsnee restaurant een inhoud heeft tussen 1.000 en 3.000 liter.

5. Een periodieke reiniging van de vetput is een must

Ledigen en reinigen op regelmatige basis is een absolute must. De frequentie van reiniging is daarbij afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Uiteraard geldt hier: hoe meer couverts, hoe meer afvalstoffen, hoe vaker de put leeggemaakt zal moeten worden.

Als wij tijdens een lediging zien dat de vetput verzadigd is, dan geven we het advies om meer ledigingen in te plannen en vice versa. Blijkt het nodig, dan werken we met een roterende kop die de afvoer reinigt met warm water. Dat gebeurt met temperaturen tot 90°C en onder hoge druk. Na de werken krijg je een verwerkingsattest en nemen wij het vuil mee om het vervolgens bij ons op te slaan. Dat betekent dat we niet afhangen van de openingsuren van verwerkers. Wist je trouwens dat het vet wordt omgezet in groene energie? Jouw ‘vetafval’ wordt met andere woorden verduurzaamd. Een mooi voorbeeld van circulaire economie dus.

Is jouw vetput of vetafscheider dringend aan een onderhoudsbeurt toe? Dreigt jouw vetput niet alles meer te kunnen slikken? Contacteer ons of leer bij door het lezen van ons vetputten boekje.

Alles weten over de vetput in jouw zaak? Download dit gratis boekje over vetputten en weet voortaan perfect wat je te doen staat.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7