Vaakst voorkomende problemen met vetafscheiders/vetput

Een vetafscheider, ook vetput genoemd, is een must in de horeca en, bij uitbreiding, alle bedrijven die met oliën en/of vetten te maken hebben. Een exemplaar in jouw zaak of onderneming is wettelijk verplicht en vermijdt heel wat potentiële problemen. Werkt het systeem niet naar behoren, dan loop je het risico op verstoppingen, geurhinder en andere kwalijke gevolgen. 

Slechte installatie en aansluiting van de vetafscheider

Een vetafscheider installeren is, net als het leggen van afvoerbuizen, specialistenwerk. De kleinste fout bij installatie heeft verstrekkende gevolgen bij gebruik. 

De grootste mankementen zijn:

  • Een verkeerde aansluiting op de waterafvoer van de eigen zaak of de riool. Als de waterstromen bijvoorbeeld niet correct gescheiden zijn, dan loop je het risico dat, bij een hevige regenval, de vuilwaterafvoer verstopt geraakt.
  • Slechte afdichtingen en koppelingen zorgen dat de stroming van het afvoerwater onderbroken wordt, met meer afzetting tot gevolg. Daarnaast bestaat het gevaar dat grotere delen blijven haperen en zo verstoppingen veroorzaken.
  • Een verkeerde inschatting van de benodigde capaciteit. De vetput is niet afgestemd op de hoeveelheid vet en/of olie dat verwerkt moet worden.

[LEES OOK]: Hoe hou je je vetafscheider netjes? Vijf tips!

Verkeerde dimensionering van de vetput

Het dimensioneren van een vetafscheider is geen sinecure. De hoeveelheid vet dat moet kunnen gescheiden/opgeslagen worden is van zeer veel variabelen afhankelijk. Er is een groot verschil tussen de berekening van een vetafscheider voor een schoolrestaurant, waar honderden mensen eten, en de dimensionering van een vetput voor een gezellig, klein restaurantje met een 30-tal couverts. Een correcte berekening is dus van cruciaal belang.

Een juiste inschatting van de grootte van de vetafscheider zal je op lange termijn heel wat kosten besparen. Voorzie marge. Het is beter om de vetafscheider wat groter te ontwerpen, dan, om bij een eventuele uitbreiding, te investeren in een nieuwe/grotere vetput.

De vetput wordt te weinig geledigd

Als de vetput te vol dreigt te geraken, dan bestaat het risico dat de buizen op korte termijn dichtslibben. Het water kan niet meer weg en vuil en vetten blijven zich ophopen. In een volgende fase borrelen water en vuil op en krijg je te maken met geurhinder. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het aangeraden om zeker eenmaal per jaar de vetput te laten legen. In sommige gevallen is het geen overbodige luxe om dat meermaals per jaar te doen.

Afhankelijk van de situatie, reinigt Derudder Cleaning putten en afvoeren met warm (tot 90°C) of koud water. Wil je preventief handelen en verstoppingen vermijden? Laat het ons weten.  Door met een roterende kop de afvoer te reinigen, ben je zeker dat je vroegtijdige verstoppingen vermijdt!

Of we goed zijn? Vraag het anders eens aan Huis Van Wonterghem!

Vermijd een catastrofe voor je aan je servies begint. Anticipeer en laat de experts van Derudder Cleaning jouw vetafscheider onder handen nemen.

Alles weten over de vetput in jouw zaak? Download dit gratis boekje over vetputten en weet voortaan perfect wat je te doen staat.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7