Hoe wij het reinigen van silo’s zo veilig mogelijk houden

Silo’s reinigen en ledigen is een job voor experts en is een absolute must als je het rendement van je opslagtanks zo hoog mogelijk wilt houden. Wij verwijderen alle aangekoekte resten en voorkomen schimmelvorming door periodieke reiniging en lediging. Maar silo’s schoonmaken vereist niet enkel grondig werk, de focus ligt ook en vooral op veiligheid.

Silo's reinigen en ledigen
Reinigen van silo-inhoud

De voornaamste gevaren in silo’s

Silo’s zijn opslagplaatsen voor allerlei producten: van graan en mest over dierenvoeders en andere producten. Een silo betreden of reinigen is niet zonder risico. Je moet er maar eens het nieuws op nalezen: de berichten over ongevallen met een dodelijke afloop zijn helaas niet zo moeilijk terug te vinden. Mensen raken bedolven onder het graan, komen om bij een stofexplosie of raken bedwelmd door de gassen in een mestsilo. Om dergelijke ongevallen of incidenten volledig uit te sluiten, werkt Derudder Cleaning volgens de letter van de wet inzake het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en het volgen van de veiligheidsvoorschriften.

Silo’s zijn opslagplaatsen voor allerlei producten
Reinigen van silo’s voor varkensmeel

VCA-gecertificeerd reinigingsbedrijf

Derudder Cleaning is VCA-gecertificeerd. Dat betekent in de eerste plaats dat alles in het werk wordt gesteld om te allen tijde de veiligheid en de gezondheid van de werknemers te verzekeren. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het document, een soort controlelijst, biedt de klant de garantie dat tijdens de werken de nodige aandacht gaat naar veiligheid, gezondheid en milieu. Het reinigingsbedrijf beschikt over de certificering VCA*.

Silo’s: werken in besloten ruimten

Omdat men vaak in tanks, putten, kelders en andere besloten ruimten werken moet uitvoeren, is een attest ‘Veiligheidswacht van besloten ruimten (IS-007)’ een absolute noodzaak om de veiligheid van de medewerkers te garanderen.

Silo’s: werken op hoogte

Om zo veel mogelijk ongevallen te vermijden, is het beschikken over een attest of certificering voor het werken op hoogte, zeker geen overbodige luxe. Onze medewerkers zorgen dat ze te allen tijde beschermd zijn als ze de hoogte in moeten. Dat betekent dat ze alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen en uitgerust zijn met de nodige valbeveiliging.

Silo’s: werken met gassen

Wij komen op plaatsen waar het niet gebruiken van een onafhankelijke autonome en/of niet-autonome adembescherming nefast kan zijn voor de gezondheid. Dit certificaat laat onze medewerkers toe om actief te zijn in besloten ruimten en andere plaatsen waar de zuurstofconcentratie in de omgevingslucht te laag is, en/of waarbij te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

Warm water is perfect geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil zoals latex
Reinigen buitenkant silo’s latex

Veilig werken in silo’s kan enkel met veilig materiaal

Naast de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen en de verschillende erkenningen en vergunningen maakt Derudder Cleaning er een erezaak van om te investeren in de nieuwste materialen en technieken. Voor het reinigen van silo’s wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk een tankwaskop ingezet. Aangezien silo’s niet altijd even toegankelijk zijn of moeilijk bereikbaar, is een tankwaskop de uitgelezen tool om efficiënt en veilig te kunnen werken. Door dergelijk gereedschap te gebruiken, hoeft de medewerker zich niet in de silo te begeven en sluit hij of zij al bepaalde gevaren volledig uit. Een bijkomend voordeel is werken met warm water. De tankwaskop produceert water met temperaturen tot 90°C. Aangezien bacteriën temperaturen van meer dan 60°C niet overleven, ben je zeker dat aanwezige bacteriën gedood worden. Dit is vooral een belangrijk gegeven in de voedingssector, maar warm water is ook perfect geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil zoals latex. Tot slot droogt warm water in een inox tank achteraf ook zeer goed uit.

Meer weten over siloreiniging en hoe wij jouw rendement terug omhoog krijgen?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7