Strenge maatregelen wanneer we werken met zuren en basen

Zuren komen in allerlei vormen en samenstellingen, en ook van basen bestaan verschillende varianten. Willen we weten waarom er strenge maatregelen genomen moeten worden bij de behandeling of het opzuigen van zuren en basen, dan is een korte scheikundeles aan de orde.

Zuren en basen vereisen aangepaste aanpak
Opzuigen van zuren en basen

Wat zijn zuren en basen?

Er circuleren verschillende definities van wat basen en zuren zijn. Het makkelijkst is om een aantal voorbeelden op te sommen om te weten waar het precies over gaat. Iedereen kent zwavelzuur (H₂SO₄) en salpeterzuur (HNO₃), een zuur dat zeer veel toegepast wordt in verschillende industrieën en waarvan je weet dat het niet meteen een stof is die je in je ogen of in je mond wil krijgen. Dat geldt nog meer voor bijvoorbeeld waterstoffluoride, een zuur dat gebruikt wordt in o.a. de glasindustrie en bij de productie van koelgassen. En er zijn er zo nog waar je liever niet mee in aanraking komt. Kijken we naar basen, dan zijn bleekwater(of javel) en ammoniak waarschijnlijk de bekendste voorbeelden. Maar vergis je niet, sommige basen zijn een pak gevaarlijker dan bepaalde zuren.

“Bijtende producten kunnen de huid vernietigen en zeer zware brandwonden veroorzaken”

In aanraking komen met zuren en basen kan ernstige schade aanrichten

Brandwonden, onherstelbare schade aan organen, oogbeschadiging tot volledige blindheid en zelfs de dood: het zijn mogelijke gevolgen van werken met zuren en basen als er geen aandacht wordt geschonken aan de veiligheid. Bij Derudder Cleaning staat de gezondheid en de veiligheid van de werknemers centraal. Om elk mogelijk risico op een incident uit te sluiten, investeert het Deerlijkse reinigingsbedrijf in opleiding en de vereiste beschermingskledij en -benodigdheden.

Hoe beschermen tegen zuren en basen

Als een team op pad gaat, dan is er altijd iemand mee die een EHBO-cursus heeft gevolgd. Gebeurt er iets, dan kan hij of zij meteen ingrijpen. Komt iemand in aanraking met een zuur of een base, dan kan overvloedig spoelen al heel wat schade voorkomen. Maar uiteraard wil Derudder Cleaning het nooit zover laten komen. Beter voorkomen, dan genezen.

Oog-en gezichtsbescherming zuren en basen

Het gezicht beschermen en zorgen dat er geen zuren of basen in de ogen terechtkomen is een must. Daarom gebruikt de reinigingsspecialist altijd gelaatsschermen of veiligheidsbrillen met een hoge zuurbestendigheid.

Adembescherming zuren en basen

Derudder Cleaning komt op plaatsen waar het niet gebruiken van een onafhankelijke autonome en/of niet-autonome adembescherming nefast kan zijn voor de gezondheid van de medewerkers. Het ‘werken met onafhankelijke adembescherming IS-081’-certificaat laat de mensen toe om zowel te werken in de chemische en petrochemische industrie als actief te zijn in besloten ruimten en andere plaatsen waar de zuurstofconcentratie in de omgevingslucht te laag is, en/of waarbij te hoge concentraties van gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

Lichaamsbescherming zuren en basen

Onder lichaamsbescherming verstaan we o.a. hand-en armbescherming, maar ook been-en voetbescherming. Je zal medewerkers van Derudder Cleaning, tijdens dergelijke werken, nooit zonder zien. Je herkent hen aan een chemisch bestendige overall, handschoenen en laarzen. Om te vermijden dat de verschillende kledingstukken niet goed aansluiten, wordt alles nog eens goed afgetapet.

Materiaalbescherming zuren en basen

Zuren en basen kunnen ook een behoorlijke impact hebben op het materiaal waarin het getransporteerd of tijdelijk gestockeerd wordt. Om schade aan de vrachtwagens te vermijden, doen we een beroep op een speciale pompkit voor het verpompen van zuren en basen. Deze mogen namelijk niet in pure vorm opgeslagen worden in onze vrachtwagens. Ze zouden schade kunnen aanrichten aan de kuip en de pompen. Pure zuren en basen verpompt men in IBC-containers of ook wel Intermediate Bulk Containers genoemd. Die containers worden apart opgehaald. De verdunde oplossing kunnen we wel vervoeren.

Werk je met zuren en/of basen en ben je op zoek naar een ervaringsdeskundige?

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7