Gebruik je een rioolrat of een chemische ontstopper bij verstoppingen?

De afvoer van de gootsteen zit dicht, de leidingen van de wastafel slikken geen water meer en het waterniveau van het toilet staat hoger dan normaal. Het zijn enkele van de kenmerken van een verstopping. Er zijn een aantal zaken die je zelf kan doen, voor je effectief professionele hulp moet inroepen. Kom je niet tot het gewenste resultaat, wacht dan niet te lang en schakel ons zo snel mogelijk in.

ontstoppen van een lavabo

Neem maatregelen om verstopping tegen te gaan

Alles begint bij het nemen van preventieve maatregelen.
Met deze 5 tips kan je al veel onheil voorkomen.

  1. Reinig je putjes regelmatig
  2. Vermijd vet in je afwasbak
  3. Gebruik je putje niet als afvalbak
  4. Reinigen sifon- of controleput
  5. Schakel op tijd onze hulp in

De ontstopper is een tijdelijke oplossing

Als er een probleem opduikt, dan is het eerste hulpmiddel waar je naar grijpt ongetwijfeld de ontstopper. Bij iedere beweging die je maakt, komt er iets meer vuil vrij. In de badkamer komen haren naar boven, in de keuken voedselresten en in de wc stijgt het waterniveau. Wc-papier komt opnieuw bovendrijven en het water komt tot stilstand: een smerige boel. Na even wroeten, heb je het probleem opgelost. Helaas is dat vaak tijdelijk en duurt het niet lang alvorens dezelfde problemen opnieuw de kop op steken.

Lees ook: Problemen met de waterafvoer van het toilet

De chemische ontstopper is een oplapmiddel

Je hebt er genoeg van en haalt de zware middelen boven. Je kiepert flink wat chemische ontstopper in de gootsteen en hoopt dat de afvoer binnen afzienbare tijd opnieuw grotere volumes water slikt. In eerste instantie merk je een verbetering en denk je dat het probleem is opgelost. Maar is dat effectief wel zo? Een chemische ontstopper brandt een gaatje in het vuil dat voor de verstopping zorgt. De opening die daardoor ontstaat, zorgt dat je water opnieuw makkelijker weg kan. Hoopt het vuil zich opnieuw op, dan slibt het gaatje weer dicht. De oplossing is dus vaak van korte duur. Het product raakt namelijk niet ver genoeg in de leidingen om alle vuil te verwijderen of op te lossen.

De rioolrat (al dan niet roterend) knaagt het vuil weg

Als we de rioolrat bovenhalen, dan zijn we zeker dat de leidingen of de buizen grondig gereinigd zullen zijn. Meer nog, een rioolrat beweegt zich, dankzij een achterwaartse waterstraal, eenvoudig en vlot door de leidingen/buizen en neemt zo alle vuil mee. Door gebruik te maken van de rioolrat zijn je leidingen/buizen zo goed als nieuw.

Zit je met je ellebogen tot in de smerigheid of doet de chemische ontstopper niet wat je ervan verwacht? Laat ons de rioolrat inzetten. Succes gegarandeerd!

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7