Je vetput ledigen? Zo bepaal je de ideale frequentie!

De frequentie waarop je je vetput moet laten ledigen, hangt af van geval tot geval. Een kleine broodjeszaak of een restaurant met 40 couverts die zes op zeven twee shifts draait: het zijn situaties die totaal niet te vergelijken vallen. Heb je zelf genoeg aan je hoofd, geen nood: Derudder Cleaning houdt het voor jou in de gaten.

Een te volle vetput kan voor problemen zorgen
Een te volle vetput werkt minder efficiënt en kan rioleringen verstoppen

Hoe vaak je je vetput moet ledigen: deze factoren bepalen het tempo

1. Frequentie vetophaling afhankellijk van grootte van je zaak

Zoals je in de inleiding kon lezen, hangt de frequentie van je ‘vetophaling’ grotendeels samen met de grootte van je zaak. Er zijn wezenlijke verschillen tussen een kleine frituur, een doorsnee restaurant en een grootkeuken. Het advies voor horeca-uitbaters die nog maar net met een zaak zijn gestart, is zeer eenvoudig: hou het in de gaten. Na een jaar kan je perfect inschatten hoeveel ophalingen je moet inplannen. Ben je geen planner? Geen nood, Derudder Cleaning geeft een seintje wanneer het weer die tijd van het jaar is.

2. Type keuken bepaalt periodiciteit vetophaling

De grootte is een ding, het soort zaak dat je uitbaat een ander. Ben je veel met vetten en oliën bezig of run je een broodjeszaak? Baken en braden of gewoon smeren?

Het hoeft niet gezegd dat er essentiële verschillen zijn. Een keuken van een gastronomisch restaurant produceert uiteraard minder afvalvet dan een industriële grootkeuken.

3. Vetput snel vol? Bekijk de werkwijze in de keuken eens

Hoe proper werk je? Het is een vraag die je de kok van je restaurant of jezelf kan stellen. Verwijder je het vet eerst uit je pannen voor je ze afwast of in de vaatwas plaatst? Of ontbreekt je de tijd om dat zorgvuldig te doen. Als je weet hoe je keuken werkt, dan geeft je dat een beter inzicht in het aantal vetophalingen dat je moet inplannen.

“Bij doorsnee gebruik wordt aangeraden om je vetput half jaarlijks tot vier keer per jaar te laten ledigen en reinigen”
Als je weet hoe je keuken werkt, dan geeft je dat een beter inzicht in het aantal vetophalingen dat je moet inplannen

Het belang van een correcte inschatting

Een antwoord kunnen formuleren op bovenstaande vragen, is van cruciaal belang voor een goed draaiende keuken. Want de gevolgen, als je hier geen rekening mee houdt, kunnen dramatisch zijn. Beeld je in dat je net voor je avondservice af te rekenen krijgt met een overstroming in je zaak. Wat dan? Een te volle vetput werkt trouwens ook minder efficiënt en kan rioleringen verstoppen. Gebeurt dat door jou toedoen, dan betaal jij sowieso de rekening. In eender welk geval, neem contact op met Derudder Cleaning.

Vetophaling volgens afspraak

Wil je die zorgen niet aan je hoofd? Heb je het te druk met andere dingen? Overweeg om een onderhoudscontract af te sluiten. Sowieso houdt Derudder Cleaning bij wanneer de laatste keer was dat je je vet hebt laten ophalen en je vetafscheider laten reinigen. Wij houden je agenda in de gaten en geven je een seintje wanneer een vetophaling aan de orde is. Jij bepaalt uiteraard zelf wanneer dat moet gebeuren. Weet dat de dag of het uur van de ophaling ook een enorm belangrijk gegeven is. Laat je je vet ophalen voor het weekend of er net na? Doe je dat beter ’s ochtends of tijdens je sluitingsdag. Vraag raad aan de reinigingsspecialist Derudder Cleaning.

Een vetput moet periodiek gereinigd worden
Alles weten over de vetput in jouw zaak? Download dit gratis boekje over vetputten en weet voortaan perfect wat je te doen staat.

Bel ons 24/7

Dringende interventie? Bel ons 24/7